Blog

Interjú a Klub Rádió Galaxis Kalauz műsorában

A Klub Rádió Galaxis kalauz c. műsorában interjút készítettek velem, melyben szó esik az alábbi témákról:
– az érzelmek kifejezését mennyire könnyíti meg a jelelés,
– hogyan függ össze a gesztikulálás és a beszéd,
– a kezeiken kívül milyen eszközöket vetnek be még a gyermekek, hogy megértessék magukat,
– mit kell tenni, ha már a jelelést megelőzően használ valamilyen saját maga által kitalált kézjelet egy gyermek,
– a jelelés hogyan függhet össze a beszédbeindulással,
– a finnek és a svédek az állami intézményi rendszerük keretén belül jelelnek a gyermekekkel, hogyan néz ez ki náluk a gyakorlatban.
A felvétel elindítását követően a hullámos sávon belül előre kell „tekerni” 27 perc 28-hoz, ott kezdődik a riport. Ezúton is köszönöm Lay Viktóriának a lehetőséget!
https://www.klubradio.hu/archivum/galaxis-kalauz-2020-aprilis-01-szerda-1500-9722?fbclid=IwAR3QZ6_dOUjPgofzR3hIYzJLHjGS-9Lk3Q3pRUXxHH25OR-u9G89h3rmHTg

Egy lelkes édesanya örömteli beszámolója

Lénával 6 hónapos kora előtt kezdtük el a jelelést, 2-3 jelet mutattunk neki. Egy várandós napon találkoztunk ezzel a lehetőséggel, előtte nem is hallottunk róla, de nagyon megtetszett. Szerencsére kislányunk arra sarkallt minket, hogy vele igazán nagyszerű eredményeket érhetünk el, mert már 2-3 hónapos korában látszott, hogy nagyon fejlett és ügyes a finom motorikája. Nagyon ügyesen használta már akkor is az ujjacskáit. Utána mentünk el 6 hónapos korában a Jelel a babám tanfolyamra.

Sok jelet tanultunk, amit aztán a mindennapokban elkezdtünk alkalmazni. Először 9 hónapos korában jelelt vissza Léna, az első jele a lámpa volt. Azóta rengeteg jelet használ, felsorolni is nehéz, de akár séta közben is, ha meglát egy madarat, vagy kutyát, rögtön mutatja. Annak ellenére, hogy sok jelet használ, a beszédfejlődése sem maradt le, a kutya, cica szavakat már 14 hónapos kora óta mondja.

Sokkal könnyebb kitalálni, hogy mit szeretne, mert megmutatja jelekkel, hogy mit szeretne enni, vagy éppen mit lát, és nagyon örül, hogy mi értjük, amit közölni akar. A szobatisztaság is elkezdődött nála 15 hónaposan, ezeket a jeleket is mindig használjuk, és szól, ha ki kell mennie. Az esti rutin pedig, hogy amikor meglát, akkor mutatja, hogy szeretne menni, aludni, és szopizni.

Léna jelei: lámpa, cica, apa, aludni, szopizni, madár, baba, alszik, enni, bimbi, pisi, szem, száj, orr, gyere, autó, még, banán, sajt, fa, napocska, felhő, nyuszi, fürdeni, dolgozik, zene, szőlő, eső, hó., és lehet, hogy van, amit kihagytam:D

Fotó forrása: Shutterstock

A Modern Iskola interjút készített velem

A Modern Iskola főszerkesztője, Eriksson Zsófia készített velem interjút. Az alábbi cikkből megtudhatjuk többek között, hogy

  • milyen területeket fejleszt a babajelek használata,
  • hogyan működik ez külföldön,
  • hogyan élik meg a szülők azt, hogy ép hallású gyermekük mások előtt jelel,
  • hogyan hat a módszer a beszédfejlődésre,
  • segíti-e a babákkal való jelelés a magyar siketek integrációját,
  • és végül, de nem utolsó sorban arról is szó esik, hogy hogyan hat a módszer a hisztire, valamint a diszlexiára és diszgárfiára?

A fenti kérdésekre választ kaphatunk az alábbi cikkből: (tovább…)

10 dolog, amiért érdemes elsajátítani a babajelbeszédet

A babajelbeszéd során kézjelekkel kommunikálunk a beszélni még nem tudó gyermekekkel. Ezzel az igen egyedi módszerrel lehetőségünk nyílik arra, hogy megértsük gyermekünk gondolatait a beszéd megindulását megelőzően.  A cikkben szereplő információkat kutatási eredmények, szakmai cikkek, könyvek is alátámasztják (lásd lábjegyzetben lévő irodalomjegyzéket).
Vegyük sorra, hogy miért hasznos ez a módszer a babának, és szüleiknek egyaránt!

  1. Egymás jobb megértése

Kisgyermekes szülők gyakran panaszkodnak, hogy egyszerűen hiába szeretnék megérteni gyermeküket, mivel a babájuk még nem beszél, ezért nincs megfelelő eszköz a kezükben. A piciknek alapból gyakran csak a sírás marad, hogy „elmondhassák”, hogy valami bántja őket. Ilyenkor a szülő mindent igyekszik megtenni, hogy minél hamarabb kitalálja, mi is lehet a gond. Rendszerint végig próbál több dolgot: kicseréli a pelust, ételt-italt hoz, betakarja, altatni próbálja a gyermeket. A kézjelek lehetővé teszik, hogy a babák egyértelműen ki tudják fejezni gondolataikat, például éhes, szomjas, álmos, vagy fáj valamije.

 

  1. Kevesebb sírás, hiszti[1]

A meg nem értésből, és a félreértésből fakadó hisztik száma számottevően csökkenthető. A dackorszak azért nem marad el, de számottevően csökkenthetőek a negatív hatásai. Mivel a baba a jelek segítségével sokkal hamarabb, és pontosabban ki tudja fejezni magát, ezért sok konfliktushelyzet ki sem alakul.

 

  1. Erősíti a kötődést
    A minőségi és hathatós kommunikációnak köszönhetően erősödik a korai gyermekkorban az anya-gyerek kapcsolat. Számos lélekmelengető „beszélgetésre” sor kerülhet a jelek segítségével, és ez nagyban erősíti a szülő-gyermek kötelékét.[2]

 

  1. Segíti a kreatív kifejezésmódot[3]

A szülők sokszor számolnak be arról, hogy amit a gyermekük akar, a legfontosabb hétköznapi dolgaikat úgyis megértik. Ezzel szemben áll az a tény, hogy sokkal több mindenről szeretnének a babák beszélgetést kezdeményezni, mint csak a mindennapi általános cselekvések, erre azonban alapból nincs lehetőségük.[4] A jeleléssel azonban megvalósítható az, hogy számos dolog kapcsán a babák vélemény tudjanak formálni, mivel egy átlagos gyermek 100-120 féle jelet tud megtanulni, mire elkezd beszélni.[5]  A jelelő gyermekek változatosabban fejezik ki magukat. A későbbi kommunikációjukat is erőteljesebb gesztikuláció jellemzi, így könnyebben megértetik magukat.

 

  1. Bátrabban kezdeményeznek beszélgetést, magabiztosabbak

Mivel már nagyon korán meg tudta magát érteni a gyermek, ezért megszokta, hogy figyelnek rá, és „adnak a szavára”. Megtapasztalta, hogy hathatósan befolyással tud lenni a dolgok alakulására, ezért kialakul benne az az érzet, hogy érdemes beszélgetést kezdeményezni. A jelelő gyermek büszke arra, amikor sikerül megértetnie magát, így nagyobb az önbizalma is.[6]

 

  1. Diszlexia esetén segítheti a betűfelismerést

Diszlexia – a nyelvvel, beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar – esetén, ha az ABC betűit együtt tanuljuk a jelnyelvi ABC kézjeleivel, akkor ez segítheti az olvasáshoz szükséges készségek elsajátítását. Segíti a helyesírást, és a beszédhangok elkülönítését is. Az ABC-t így tanító pedagógusok úgy vélik, hogy a kézjelek hídként szolgálnak a vizuális szó és a szóbeli szó között.[7]

 

  1. Elősegíti a fogalmi gondolkodást

A jelek egyértelműbb fogalom meghatározást tesznek lehetővé.[8] Ha egy jelet elkezd használni a gyermek, feltételezhető, hogy az adott szó jelentéstartalmát is ismeri, sőt lehet, hogy be is tudja sorolni valamilyen kategóriába – pl. a kutyát az állatok közé -, vagy felfogja annak állapotát – pl. anya vidám.[9] Ezekről a dolgokról nem csak egy belső képet alkot, hanem a jelek segítségével a másik tudtára is tudja adni.

 

  1. Fejleszti a finommotorikát
    A kézjelek nap mint nap való megformálása hozzájárul ahhoz, hogy egyre ügyesebb legyen a gyermek kezének mozgása.

 

  1. Nyelvi fejlődést segíti
    Sok szülő első kérdése, hogy hogyan hat a babajelbeszéd a beszédfejlődésre. Az ELTE egyik kiadványában olvashatjuk: „ A gyakran említett félelem, hogy a gesztusjelek használata korlátozná a beszédtanulást, nem igazolódott…” Sőt a jelek használata nyelvfejlesztő funkcióval bír, valamint fokozott nyelvhasználatra ösztönöz.[10] A módszer olyannyira hatásos, hogy megkésett beszédfejlődés esetén beszédbeindító hatása lehet.[11]
    Az idő előrehaladtával a beszéd beindulását az alábbi tényezők is segítik:
    – Gondolatai egyre összetettebbek és bonyolultabbak lesznek, amelyeket a jelekkel már nehezebben tud kifejezni.
    – Egyre messzebbre megy a gyermek, ahonnan már nem látja szüleit.
    – Egyre gyakrabban találkozik olyanokkal, akik nem használják a babajeleket.
    – A játékokhoz egyre inkább szüksége lesz a kezeire. (pl.: színezés, biciklizés, kirakózás)
    A jelek elhagyása általában hosszabb idő alatt, fokozatosan megy végbe.[12]

 

  1. Érzelmi stabilitást növeli

Azáltal, hogy a gyermek ki tudja fejezni kéréseit, észrevételeit, örömeit, vagy gondjait, csökkenteni tudja a saját és a szülő szorongásait, ezáltal kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válhat a szülő és gyermeke egyaránt.[13]

 

Puskás Kriszti
Babajelbeszéd és gyermekjelbeszéd oktató

[1] Linda Acredolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek, Hogyan beszélj a gyerekeddel, mielőtt még beszélni tudna, Kiskapu, 2008. 6. o.

[2] http://www.anyanyelv-pedagogia.hu/cikkek.php?id=450, Letöltés: 2018.09.15.

[3] Erdélyi Andrea, Nézd a kezem, Egyszerű gesztusjelek gyűjteménye nem beszélő emberekkel való kommunikációhoz, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001. 341. o. A könyv megjelenését támogatta: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kara.

[4] Erdélyi Andrea: A gesztusnyelv kommunikációelméleti alapjai, A „Nézd a kezem” elnevezésű gesztusnyelvrendszer mint az augmentatív és alternatív kommunikáció új lehetősége, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, ELTE Eötvös Kiadó, 2009., 23. o.

[5]https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Babajelnyelv_a_legfontosabb_tudnivalok?aid=20180806101230, Letöltés: 2018.09.15.

[6] Linda Acredolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek, Hogyan beszélj a gyerekeddel, mielőtt még beszélni tudna, Kiskapu, 2008. 15. o.

[7] https://www.signingtime.com/resources/research/, Letöltés: 2018.09.15.

[8] Erdélyi Andrea, Nézd a kezem, Egyszerű gesztusjelek gyűjteménye nem beszélő emberekkel való kommunikációhoz, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001. 341. o. A könyv megjelenését támogatta: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kara.

[9] Susan W. Goodwyn, Linda P. Acredolo, and Catherine A. Brown: Impact of symbolic gesturing on early language development, Journal of Nonverbal Behavior, Summer 2000. 101.o.

[10] Erdélyi Andrea, Nézd a kezem, Egyszerű gesztusjelek gyűjteménye nem beszélő emberekkel való kommunikációhoz, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001. 341. o. A könyv megjelenését támogatta: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kara.

[11] Erdélyi Andrea: A gesztusnyelv kommunikációelméleti alapjai, A „Nézd a kezem” elnevezésű gesztusnyelvrendszer mint az augmentatív és alternatív kommunikáció új lehetősége, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, ELTE Eötvös Kiadó, 2009., 10. o.

[12] Linda Acredolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek, Hogyan beszélj a gyerekeddel, mielőtt még beszélni tudna, Kiskapu, 2008. 108-109. o.

[13] http://www.anyanyelv-pedagogia.hu/cikkek.php?id=450, Letöltés: 2018.09.15.

Sára és Emília jelelős tapasztalatai

Hat hónapos volt a kislányom, amikor egy Jelel a babám bemutató órán vettünk részt. A módszer, amit Kriszti alkalmaz már ekkor megtetszett, ezért jelentkeztünk is a következő induló kezdő tanfolyamra. Anyukaként nagyon élveztem a tanfolyam minden óráját, mert lenyűgözött ez az újfajta kommunikációs módszer, amit a babámmal gyakorolhatok. (tovább…)

Jelel a Babám az Anyabázis karácsonyi kuponfüzetben

Egy számomra különösen kedves kezdeményezéshez volt szerencsém csatlakozni. Egy elektronikus kuponfüzetet nyithattok meg a lenti linken, amelyben több, mint 80 vállalkozó édesanya termékei és szolgáltatásai találhatóak meg, rengeteg kedvezménnyel!

Karácsony körül annyian kínálják prtékájukat, mert válassz mégis a lenti kuponfüzetből?
– mert választásoddal hazai anyukákat támogathatsz,
– mert biztos lehetsz benne, hogy minden kiválasztott dolog szívvel-lélekkel készült,
– mert számos kedvezményt tudsz igénybe venni,
– mert a kiválaszott termék, szolgáltatás biztos lehetsz benne, hogy kiváló minőséget képvisel!

Bátran lapozd fel, és találd meg a számodra legjobb karácsonyi ajándékot. 🌲🌲🌲

https://www.anyabazis.com/kuponfuzet-karacsonyi-kiadas/?fbclid=IwAR2JXaSrX1jhU-wkp-W9CT_Pilf3tDlMsPxbnhl2xYPjbi0tlWZ9xZXp76w

A Családi Lapban cikk jelent meg a Jelel a Babámról

Egy hatalmas örömhírt szeretnék megosztani veletek! A Csaladi Lap októberi számában jelent meg cikk a Jelel a Babám- rol  Külön érdekessége a dolognak, hogy a címlapra is kikerültünk par szóban!  Ez egy 100 000-es példányszámban megjelenő lap ma Mo-on, így a hónap folyaman biztosan sokan olvasnak a babajelbeszéd módszeréről! Köszönet az újsagírónak, teljesen profi módon visszaadta azt, amit el szerettem volna mondani.

Egy boldog anyuka visszajelzése

Szeretném Nektek elmesélni, hogy az imént voltam egy nagyon kedves családnál. A közelükben várhatoan csak novemberben fog indulni tanfolyam (III. ker. Tündérkert), de mivel a kicsi Lea mar 14 hónapos, ezért a privat tanfolyam mellett döntöttek, hogy mielőbb tudják használni a jeleket. A döntés jónak bizonyult, mivel már az első óra után pár nappal kaptam egy videót az édesanyátol, ahol a pici Lea a “virág” jelét hasznalta. (tovább…)

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók címmel cikkünk jelent meg a babaszoba.hu oldalán

A babaszoba.hu-tól kerestek meg a nyár folyamán azzal a kéréssel, hogy babajelelésről szeretnének cikket írni, közreműködnék-e benne? Örömmel mondtam igent a felkérésre! Azért is tartottam különösen jónak azt, hogy erre a témára esett a választás, mivel ugyan mindig elkél a népszerűsítés, de egy ilyen újkeletű téma esetén ez különösen jól jöhet!

(tovább…)

Első Mompreneurs Dél-Budai Regionális Találkozó

Az első Mompreneurs találkozó 2018. február 15-én volt Budapesten. A személyes találkozásokat lehetővé tevő összejövetelek olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy az elmúlt 4 hónapban összesen 15 helyszínen voltak hasonló programok, Győrtől Debrecenig, Szentendrétől Balatonfüredig.

A Dél-Budai Regionális találkozóra június 12-én került sor, a stílusosan berendezett, békés hangulatú XXII. kerületi Fényzugoly stúdióban – www.fenyzugoly.hu -, melynek megalkotója Rozványi Beáta, fotóművész.  A találkozóra összesen öt vállalkozó édesanya látogatott el. Kiderült, hogy mindenki már legalább egy valakit ismer a csapatból, egyből eszünkbe jutott a „milyen kicsi a világ” mondás, így már az első pillanattól kezdve nagyon családias volt a hangulat. Vegyük sorra a Mompreneurs mamikat, ki mivel is foglalkozik. (tovább…)