Ildikó és gyermekei – Andris és Tomi – jelelős tapasztalatai

„Mi Andrissal jártunk! 10, 5 hós volt, mikor elkezdtük, 11 hónaposan visszajelelt (2 hét után), egy éves korára kb. 60 jellel kommunikált, mondatokat is alkotott (“szia apa” “eső elég”).

13 hónaposan kezdett beszélni, irtózatos ütemben, 16 hónaposan azt hitték, ovis, kétévesen két versszakkal énekelte az orgona ágát anyák napján, még nem volt kettő, mikor végigmondta a Jó éjszakát, Annipanni!-t, mintha olvasná. 

Ezt csak azért mondom, mert sokan támadják a módszert azzal, hogy később tanul meg beszélni, mert inkább jelel, pedig pont a fordítottja látszik igazolódni. Tomival is bevált, csak vele már nem mentem tanfolyamra. 🙂

Ja, és olyan hisztink soha nem volt a jeleknek köszönhetően, ami abból adódott volna, hogy nem értjük, mit akar. :-)”

Babócsy Ildikó, Andris és Tomi édesanyja

7 hozzászólás

 1. Zentai Kata

  Szia Ildi! De jó, hogy hallok felőletek! 🙂 Milyen rég is volt. Andris mennyi idős? 5 éves? Hát igen, Tomit hiányoltam a tanfolyamokról, pedig vannak, akik még a 3. gyermekükkel is betévednek a Babakezek tanfolyamra. Úgyhogy hajrá még egy babára és jöjjetek vele!!!

  • Babócsy Ildi

   Szia Kata,

   tényleg régen hallottunk egymásról. 🙂 Igen, emlékszem, hogy nálad is kint van. 🙂 Tomival végül nem mentünk, kb. féléves korától jeleltem neki, ő teljesen más típus volt, mint Andris. Néhány jelet kiválasztott, egy darabig használta, de sokkal kevésbé foglalkozott vele, mint Andris. Viszont neki a nyelvi fejlődése is másként alakult ezután: habár az első szavak, szókapcsolatok Andrishoz képest később indultak el, a 21 hónapos állapotukat összehasonlítva Tomi beszélt “jobban” (ragozás, mondatok összetettsége stb.). A “szeretlek” jel a mai napig mindennapos használatban van mindkettőjüknél. Én pedig most ped. asszisztenseket képzek, úgyhogy a fenti történeteket félévente elmesélem, hagy terjedjen a módszer, mert szerintem minden anyukának ismernie kellene, micsoda lehetőség lehet a kezében. 😉 🙂

   • Krisztina

    Köszönjük a hozzászólást! Érdekes lehetett látni, hogy egy ugyanazon családban felnövő két gyermek mennyire eltérően reagált a babajelbeszédre. Teljesen egyetértek azzal, hogy minden anyukának érdemes lenne megismerkednie ezzel a módszerrel, mi Izabellával beleszerettünk, pont ezért indítottuk a jelelababam.hu-t is.

  • Babócsy Ildi

   (És erre elfelejtettem válaszolni az előbb: Andris 6 éves, iskolába jár… És remélem, lesz még tesójuk 😉 )

   • Krisztina

    Ejha, jó olyan gyerekekről olvasni, akik már ilyen nagyok, és ennyi évvel korábban már jeleltek. Akkor még igazán kevesen ismerték a módszert, habár még most is sokan vannak, akik nem hallottak róla. Kata most pont elkezdte gyűjteni a korábbi tanítványai tapasztalatait, itt olvashatsz párat közülük:
    https://babakezek.hu/blog/a-babakezek-tanitvanyok-mar-suliba-jarnak
    Biztos szívesen venné a Ti visszajelzéseteket is! Jól gondolom Kata, ugye?

   • Krisztina

    Reméljük, hogy a harmadik gyerkőc kapcsán is lesz jó sok kedves jelelős történetetek! Ha így lesz, jusson eszetekbe, hogy a jelelababam.hu-n keresztül közreadjatok párat, hogy minél több édesanyához eljuthasson a módszer jó híre 🙂

 2. Zentai Kata

  Ildi, írtál nekem még nagyon rég, az első kisfiadról. 🙂 Ez fent van a blogomban itt: http://babakezek.hu/blog/elvezettel-kommunikal-akar-szoban-akar-jelben Tudtad?
  😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.