Rebeka testvérkém a kedvenc tanító nénim. Hogyan oktasd a babákat?

Legoptimálisabb a baba 6 hónapos korában elkezdeni használni a jeleket, ebben az esetben is el kell telnie pár hónapnak ahhoz, hogy a baba visszajeleljen. Legyél hát türelmes, és kitartó!

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy mindig mondd ki az adott szót, amikor használod a jelet, ill. mutass rá az adott dologra, hogy teljesen egyértelmű legyen, hogy miről is szeretnél beszélni.

Az elején érdemes kiválasztani pár jelet, és csak azokat mutatni. Praktikus olyan jeleket választani, amelyek egyszerűek, és a napirendhez szorosan hozzátartoznak pl. evés, ivás, könyv. Legyen köztük olyan is, amely a korábbi tapasztalatok alapján a kisgyereket különösen érdekli. Érdemes a jeleket a nap különböző szakaiban újra és újra ismételni.

Amennyiben látod, hogy gyermeked már próbálja mutatni a jelet, de nem teljesen megy neki, akkor a keze óvatos vezetésével is tudsz segíteni. Általában minden baba használ saját jeleket, erre érdemes nagyon odafigyelned. Nagy örömet tudsz vele szerezni, ha rájön, hogy nemcsak Te tudod magadat megértetni Vele, hanem ő is ki tudja magát fejezni a babajelbeszéd segítségével. Ha sikerül gyermekednek elsajátítani a jeleket, akkor ne feledkezz meg a dicséretről sem, mely nagyon motiváló tud lenni.

Forrás: Linda Acredolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek, Hogyan beszélj
a gyerekeddel, mielőtt még beszélni tudna, Kiskapu, 2008.

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.