Képzeletbeli barátok a gyermek életében

Kezdetben a pszichológia csak azokat a barátokat hívta képzeletbeli barátoknak, akik láthatatlanok, ám ma már van, aki a plüssállatokra is ezt a fogalmat használja, abban az esetben, ha azt a gyermek stabil személyiségvonásokkal ruházza fel. Ezek az átmeneti tárgyak – lehet egy maci (maciról jelelős videó itt), baba, kisautó (autókról jelelős videó itt), rongydarab, elnyűtt pelenka, anya pólója – abban az időszakban jelennek meg, amikor a csecsemő kezdi felfedezni, hogy ő is egy önálló lény, akinek néha nélkülöznie kell az édesanyját. Az átmeneti tárgyak az anyától való elszakadás miatt érzett feszültség csökkentésében játszanak fontos szerepet. Ezek a tárgyak gyakran felnőttkorunkig is elkísérnek – saját bevallásuk szerint Winstron Churchill és Viktória királynő is megőrizték gyermekkori mackójukat (nekem is macim volt anno). Gondoljunk csak arra, hogy hány serdülő viszi magával kedvenc plüssállatát, amikor kollégiumba költözik.

Felmérések igazolják, hogy akiknek van képzeletbeli barátjuk, jobban ki tudják fejezni magukat, ügyesebben kommunikálnak, nagyobb szókinccsel rendelkeznek, mint akiknek nincs ilyen társuk. A jelelő gyermekek körében is hasonló kommunikációs előnyöket tártak fel a kutatások, ezekről bővebben itt olvashatsz (Miért jó a babajelbeszéd? résznél). A képzeletbeli barát hároméves kor környékén jelenik meg, és az iskoláskor első egy-két esztendejéig van jelen, ezt követően eltűnik.

Izabella átmeneti tárgya a „Csicsika Babája”, akit alább láthattok. A nevét én választottam, és igyekeztem azt kifejezni vele, hogy ha este ezt a babát magához öleli, akkor itt az elalvás ideje.

Babajelek_Babajelbeszed_20150313_181336

A fenti téma azért keltette fel az érdeklődésem, mert Rebeka kislányom ajándékba kapott egy Buboxa márkájú – egy nagyon kedves barátnőm ezzel a márkanévvel készít kitűnő minőségű és fantáziadús gyermek holmikat – Fogtündért, aki az ajándékozást követően egyből nagy kedvenc lett, alább láthatjátok. A Fogtündér további kalandjairól pedig a facebook oldalunkon olvashattok az elkövetkezendő napokban rövid bejegyzéseket.

Babajelek_Babajelbeszed_20151105_162933

Ha a képzeletbeli barátok fogalmába beleértjük az átmeneti tárgyak körét is, akkor ez a jelenség úgy tapasztaltam, hogy már 3 éves kort megelőzően is fellelhető a gyermekek életében. Izabella jelelős élményeire visszagondolva, nem emlékszem, hogy babáknak, plüss állatoknak is jelelt volna, viszont még a beszéd megjelenése előtt volt olyan babája, aki besorolható volt a képzeletbeli barátok közé. Vajon a jelelős időszakban előfordulhat, hogy a kicsik nem csak konkrét személyekkel jelelnek, hanem kedvenc babájuknak, plüss állatuknak is mutatnak jeleket? Ha van valakinek ilyen jellegű tapasztalata, kérem, ossza meg velünk!

Forrás: Kádár Annamária, Mesepszichológia – Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban, Kulcslyuk Kiadó, 2012, 69-80. o.

4 hozzászólás

 1. Ox

  Nagyon jó írás, köszönöm!:)

 2. Ox

  A kisebbik fiam jelelős korszakában sokat gondoskodott egyik állatkájáról: etette, altatta. Jelelni nem jelelt vele, de végülis ez is megtörténhetetett volna.

  • Krisztina

   Mi is ezt tapasztaltuk Izabellánál, ő is szívesen játszott babákkal, sőt volt külön kedvenc babája, de jelelni nem jelelt vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.