Végre sikerült megnyugodni… Miért sírnak kevesebbet a jelelő babák?

Aki fogott már a karjaiban síró kisdedet az tudja, hogy az embert egyből kérdések sokasága kezdi el gyötörni. Talán éhes, a pelenkáját kellene kicserélni, vagy éppen elálmosodott? Egy gyakorlott anyuka sokszor a gyermek sírását hallva, vagy mozdulatát figyelve tudja, hogy mit kell tennie. Azonban egy hosszan tartó sírás esetén egy tapasztalt édesanya is tanácstalanná válhat. Ezek azok az esetek, ahol különösen nagy hasznát vehetjük a babajelbeszédnek. A babák a jelek segítségével egyértelműen a szüleik tudtára tudják adni, hogy például mikor boldogok, szomorúak, félnek, vagy éppen mikor fáj valamijük.

A kisgyerekek az első 1-2 évben leginkább mutogatással és sírással próbálják a külvilág tudtára adni, hogy valami problémájuk van. Sok anyuka mondja azt, hogy ő tökéletesen tudja, hogy mire is van épp szüksége a babájának. Ezt mindig örömmel hallom, és mindenkit csak bíztatni tudok, hogy hallgasson a megérzéseire, hisz legtöbbször sokat tudnak segíteni! Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ez az út kevésbé járható. Gondoljunk például arra az esetre, amikor éppen nincs előttünk egy étel, és a gyermek nem tud rámutatni, hogy azt kéri ebédre. A jelek segítségével a baba ilyen esetben is ki tudja fejezni, hogy pontosan mit is szeretne. Ami még biztosan a babajelek mellett szól érvként az az, hogy sok félreértést meg lehet vele előzni, így hamarabb megérti egymást szülő és gyermeke.

Ahogy a baba egyre idősebb lesz, úgy egyre gyakoribbá válik, hogy már nem az alapvető szükségletei miatt sír, hanem azért, mert nem tudja megértetni magát. Emlékszem, Rebeka hónapokig kitartóan mutogatott egy dalos könyvben egy oldalt, és közben jókat hümmögött hozzá. Gondoltam az a dal a kedvence, és azt szeretné, hogy énekeljük el ismét, de továbbra is mutogatta. Egyszer aztán megelégeltem a dolgot, megnéztem közelebbről, hogy mit is mutat pontosan, mire rájöttem, hogy azt az oldalt még hónapokkal ezelőtt elszakította, és én celluxszal megragasztottam. Szegénykémnek nem a dalocska tetszett annyira, csak tudatni szerette volna velem, hogy ő emlékszik, hogy a lap elszakadt, és együtt megragasztottuk. Volt nagy öröm, mikor sikerült megfejteni a mutogatás valódi okát, csillogott a szeme, hogy végre valahára eljutott anyához az üzenete. Izabella szemében nap, mint nap látom ezt az elégedettséget, ez ösztönzött, hogy belekezdjek a babajelbeszéd népszerűsítésébe, hogy minél több ember láthasson ilyen elégedett és hálás szempárokat!

Úgy vélem, hogy számtalan más területen is élvezhetjük a módszer előnyeit, ha az elején elegendő időt és energiát fektetünk be, hogy lényegesen könnyebbé és örömtelibbé tegyük a kicsivel töltött első éveket.

2 hozzászólás

  1. Horváth Szilvi

    Nálunk a kis bogyók mindig azért sírtak, hogy vegyük fel őket:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.