Kijártuk az iskolát – tapasztalatok Zentai Kata babajelbeszéd alaptanfolyamáról

Izabella még csak pár hónapos volt, amikor egyik nagyon kedves barátnőm, Panni elhívott egy ingyenes babajelbeszéd bemutató órára. Innentől kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy második gyermekemmel, Izabellával (Rebekával még nem ismertük ezt a módszert) már tudatosan kezdjek el foglalkozni a jeleléssel. Így jutottunk el Zentai Kata babajelbeszéd alap-, és játszó tanfolyamára.

Az alaptanfolyamon megtanulhattuk, hogy

 • mikor érdemes elkezdeni jelelni,
 • melyek legyenek az első jelek, amelyeket használunk,
 • miként tudjuk leghatékonyabban felkelteni a baba érdeklődését,
 • melyek a tanulást leginkább elősegítő trükkök,
 • hogyan tudjuk jól hasznosítani a tanultakat odahaza.

Az órákat megelőzően elektronikus úton megkaptuk a tananyagot, ami nem csak számos babajelet tartalmaz témák szerint csoportosítva, hanem lehetőséget ad jelekkel jól lekövethető mondókák, énekek tanulására is. Kata minden eszközt megragad, hogy a kicsik számára élvezetessé, és izgalmassá tegye az órát, sokat mondókáztunk, énekeltünk. Az oktató minden órára külön összeállított kis zsákokkal érkezett, amelyekben megtalálhatóak voltak az aznapi jelek tárgyai (állatok, gyümölcsök, kisautók, stb.), ezzel könnyítve meg a gyerekek számára a jelek elsajátítását.

Izabella már korán reggel nagyokat mosolygott, amikor megemlítettem neki, hogy babajelbeszéd órára megyünk. Nagyon élvezte őket, az első pár percben még az ölemből szemlélte az eseményeket, de kicsit később már vidáman szaladt oda csoporttársaihoz, hogy az épp kiszemelt játékot, vagy mások tízóraiját megkaparintsa. Sokszor nézte nagy szemekkel, hogy mik kerülnek elő a kincses zsákok mélyéről, lelkesen mutatta azokat a jeleket, amelyek már ismerősek voltak számára.  A kedvence egy bohóc volt, amit Kata kiugrasztott egy dobozból; talán ez volt az a jel, amit a leggyorsabban megtanult, hogy utána egyből mutathassa nekünk, hogy ismét ezzel a játékkal szeretne játszani. Az órák végén elmaradhatatlan volt a közkedvelt buborékfújás, melynek jelét garantáltan megjegyezte minden gyerek.

Babajelbeszed_Tanfolyam_Buborek_3

A babajelek tanulása egy hosszabb folyamat, ahol van olyan nap, amikor akár több jelet is megtanul a gyermek, viszont van olyan is, hogy egy-egy héten alig használja a jeleket. Én azt vettem észre, hogy a tanfolyamon, és az azt követő napokban mindig többet jelelt Izabella. Fontos azt is elmondani, hogy az órán elsősorban az édesanyákat oktatják, mivel ennyi jelet, ilyen kevés idő alatt nem lehet a babákkal ott a helyszínen megtanítani. A későbbi sikeres jelhasználat sokban múlik az anyuka szorgalmán, és kitartásán.

Tény és való, hogy otthon is el lehet kezdeni önállóan tanulni a jeleket. Miért érdemes akkor mégis részt venni egy babajelbeszéd tanfolyamon? Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy azért mert

 • szakembertől tanulhatunk, akinek feltehetjük az időközben felmerülő kérdéseinket,
 • a rendelkezésre álló – részletesen kidolgozott – tananyagnak köszönhetően fokozatosan egyre több jelet sajátíthatunk el, így adott a folyamatos fejlődés lehetősége,
 • a gyermek könnyebben sajátítja el ebben a közegben (játékok, dalok, több helyről látja ugyanazt a jelet) a jeleket,
 • a sok ismétlésnek köszönhetően könnyebben rögzülnek a jelek,
 • egy jó hangulatú közösségben jobb móka a tanulás,
 • a baba nem csak odahaza használja a jeleket, hanem számára ismeretlen emberekkel is kommunikálhat, ez magabiztosabbá, kezdeményezőbbé teheti,
 • megoszthatjuk másokkal élményeinket, tapasztalatainkat.

Nagyon jól éreztük magunkat, és sokat tanultunk Kata óráin. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel egy különösen jó csapatot sikerült kifogni, ahol bizony barátságok is köttettek. Izabella is szívesen barátkozott jelelő társaival, ezt láthatod a legfelső kiemelt képen is.

És mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a tanfolyam igazán jól sikerült, mint az, hogy az összes résztvevő tovább folytatta a tanulást az alaptanfolyamra épülő játszótanfolyamon.

Amennyiben többet szeretnél megtudni arról, hogy várhatóan milyen élményekben lesz Nektek is részetek, ha elkezditek a jelelést, akkor olvasd el legfrissebb blog bejegyzéseinket!

 

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.