Csecsemők kommunikációja 2. rész: az érzések

Fontos, hogy a babák milyen érzésekkel jönnek e világra. A csecsemők, amikor kibújnak az édesanyjuk pocakjából, akkor azt szokták „elvárni”, hogy felsírjanak. Bizonyára ennek meg van az oka, de én elgondolkodtam egy csöppet ezen. Miért is kell, hogy a kicsik megszületésüket követően egyből sírjanak?  Frederick Leboyer Gyöngéd születés című könyve óta tudjuk, hogy erre nem feltétlenül van szükség, amennyiben a születéskor a csecsemő számára megfelelő körülményeket sikerül biztosítani (köldökzsinórt csak később vágják el, félhomály, halk hangok).

A gyermekeim születésekor igyekeztem arra törekedni, hogy minél nyugodtabb körülmények között érkezhessenek meg közénk. Két dolog volt, ami véleményem szerint segítette ezt. Az első, hogy egy bababarát kórházat választottunk, a másik pedig, hogy a megszületést követően, egy korábban, a pocakon belül már sokszor hallott dalocskával köszöntöttük a gyermekeket. Mindhárom alkalommal elmondhatom azt, hogy az ismerős dalt meghallva a kicsik egyből elkezdtek figyelni, elhalkult sírásuk, majd rövid idő múltán el is hallgattak, és teljes erejükkel csak a dalra figyeltek. Nagyon megható pillanatok voltak ezek!

Most nézzük csak, hogy a csecsemő különféle jelzései, milyen érzelmi állapotokra utalhatnak:
Boldogság: széles mosoly, csillogó szem, élénk kar- és lábmozgás.
Megnyugvás, elégedettség: nyugodt arc, halvány mosoly, mozdulatlanság, jellemzően evés után látható.
Undor, ellenszenv: mintha savanyút evett volna, száj és szem körüli izmok megfeszülnek, fintorgó arckifejezés.
Bánat, fájdalom: arckifejezés tekintetében hasonlít az undorra, viszont éles sírás kíséri.
Ijedtség, meglepetés: szemei tágra nyílnak, szája kicsit nyitva van, arcizmai megfeszülnek, kezeit kinyitja, háta ívben megfeszül, karjai és lábai ölelő mozdulatot tesznek, ez a Moro-reflex.
Félelem: szemei tágra nyílnak, szája zárva van. Kutatások azt mutatták, hogy három hónapos koruk után éreznek félelmet.
Düh, harag: szemei szűk résre nyitottak, szája is enyhén nyitott, ajkai kissé szétválnak, de feszesek, ilyenkor rendszerint sírnak is.
Szomorúság: szája zárt, szemei nyitva vannak, szemöldökét ráncolja, nagyon hasonlít az álmos arckifejezésre.

A babák, ahogy cseperednek, egyre differenciáltabb érzésvilággal rendelkeznek, amit néha elég nehéz megfejteni. A kicsik megértésében a beszéd megindulását megelőzően nagy segítségünkre lehet a babajelbeszéd, itt elolvashatod, hogy hogyan is működik ez a módszer!

A fenti érzelmek leírásának forrása:
http://www.lelkititkaink.hu/testbeszed_csecsemo.html

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.