A babajelbeszéd története

A babajelbeszédet elsőként Dr. Joseph Garcia használta annak érdekében, hogy kommunikálni tudjon a csecsemőkkel és kisgyermekekkel. „Ugyan családjában senki sem siket vagy nagyothalló, mindig is érdekelte a mozdulatokra épülő nyelvezet és 1975-ben megtanult jelelni. Nem sokkal ezután hivatalos tolmács lett, és nagyon sok sikettel találkozott munkája során, és némelyekkel szorosabb barátságot is kötött. Hamarosan észrevette, hogy hallássérült barátainak halló gyermekei nagyon fiatal korban elkezdtek jelekkel kommunikálni, sokkal korábban, mint nem jelelő társai beszélni kezdtek volna.”

Joseph Garciával párhuzamosan két másik orvos, Linda Acredolo és Susan Goodwin is felfedezte a korai jelbeszéd előnyeit.  Linda főiskolai oktatóként dolgozott, amikor Kate kislánya, aki épp akkor volt 12 hónapos, elkezdett saját babajeleket alkotni. Egy nyári napon kint voltak a kertben, amikor Kate szimatolással hívta fel édesanyja figyelmét a körülöttük lévő virágokra, majd a nap folyamán ugyanezt a jelet használta a házban lévő növényekre, egy virággal díszített ruhára, valamint amikor felfedezte, hogy a mesekönyvét is virágok díszítik. Az igazi felismerést az édesanya számára a két héttel később felfedezett nagy jele hozta, ekkor ébredt rá, hogy a babajelek segítségével kommunikálni tud kislányával.

Susan Goodwin ugyanazon a főiskolán volt végzős hallgató, ahol Linda oktatott. Linda az elsők között osztotta meg babajelelős élményeit Susannal, mivel Susan komoly szakértelemmel rendelkezett a csecsemők kommunikációja területén. Susan számára azonban ismeretlen volt a korai kommunikáció ezen fajtája, és a szakirodalom átböngészését követően sem találtak olyat, aki korábban ezzel a témával foglalkozott volna. Végül közösen álltak neki az addig ismeretlen terület kutatásának, és hogy milyen eredményre jutottak? Erről majd egy későbbi bejegyzésben írok bővebben.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_sign_language
Linda Acredolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek, Hogyan beszélj a gyerekeddel, mielőtt még beszélni tudna, Kiskapu, 2008.
https://www.facebook.com/permalink.php?id=248302295179916&story_fbid=455333864476757

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.