Majmok és a jelbeszéd

Pár hete párom talált egy cikket, melyben arról adnak hírt, hogy egy majom a jelbeszéd jeleit használva kommunikál. Elgondolkodtam, hogy vajon eddig hány majom lehetett erre képes? Miket tudtak kifejezni? Kicsit körbejártam a témát.

Az elején máris egy helyesbítéssel élnék, hisz nem az összes majom képes elsajátítani a jeleket, hanem csak a csimpánz, amely az emberszabású majmok egy neme. A leghíresebb csimpánzokról olvashattok az alábbiakban.

Beatrix Gardner a 60-as évek közepén a siketnémáknak kifejlesztett jelbeszédet kezdte el tanítani egy Washoe nevű 10 hónapos nőstény csimpánznak, így lett Washoe az első nem emberi lény, aki alapszinten elsajátított egy emberi nyelvet. Washoe saját magától is alkotott jeleket, ilyen volt például a fogmosás jele. A szóképzésig is eljutott, a kutatók által következetesen „hideg doboz”-nak jelzett hűtőre a csimpánz mindig a „nyit, étel, ital” jeleket használta. A maga módján még káromkodott is, az általa nem kedvelt személyek nevéhez hozzátette a „koszos” jelet. Washoe kb. 30 két- vagy háromszavas szókombinációt is használt. A csimpánznak örökbe adtak egy kismajmot, Loulist, akit minden külső motiváció nélkül elkezdett tanítgatni a jelbeszédre. Loulis 8 napon belül visszajelelt.

Nim Chimpsky nevű csimpánz 44 hónap alatt 125 jelet tanult meg. Összehasonlításképpen a gyerekek átlag 14 szót sajátítanak el naponta a csimpánz napi 0,1 szavas teljesítményéhez képest.

Koko, a gorilla mintegy 1000 jelet ismer. Emberi látogatóival általában ő maga kezdeményezi a beszélgetést, amelyekben leggyakrabban 3-6 szóból álló állító mondatokat fogalmaz meg.

Végül ismerkedjünk meg Kanzival, aki egy atlantai egyetemen élő bonobo csimpánz és jelbeszéddel valamint lexigramok (szimbólumok) segítségével kommunikál. Szókincse több mint 500 lexigramból áll. Érdekesség, hogy közléseinek 80 százaléka spontán volt, amit „mondott”, az nem a gondozók szavainak ismétlése volt, hanem önállóan alkotott a jelekből közléseket. Kanzi általi kommunikáció körülbelül egy kétéves kisgyerek szintjének felel meg. A szavakat hallás után is tudja azonosítani, valamint mondatokat is megért és cselekvéssel reagál rájuk, például: „Zárd el a csapot!” Szavakat is ki tud mondani, ezek a következők: „banán”; „szőlő”; „ivólé”; „igen”.

Viki nevű csimpánz emberek között nevelkedett, hét év után már négy szót ki tudott mondani angolul: mama, papa, up, cup. De gondoljunk csak a papagájokra, náluk ez nem nagy szám, mivel kiválóan utánozzák az emberi hangadást. Azonban a papagáj csak mondja, mondja, de nem mindenről tudja, mit is jelent, Viki viszont a megfelelő szituációkban használta a szavakat. Ha szomjas volt, cupot mondott, ha az “anyukája” hiányzott neki, mamát.

Ha már ennyi szó esett a majmokról, így végezetül nézzük meg azt is, hogy egy kisgyermek hogyan jeleli a majmokat.

Szöveg forrása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz
http://index.hu/tudomany/til/2016/05/16/a_csimpanzok_ertik_az_emberi_jelbeszedet/
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_emberszab%C3%A1s%C3%BA_majmok_list%C3%A1ja
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20030102azelso.html
http://www.nyest.hu/hirek/beszelo-majmok-ketkedo-nyelveszek
http://nyelvesztelen.blog.hu/2008/12/08/koko_beszel
http://www.erdekesvilag.hu/koko-a-beszelo-gorilla/

Videók forrása:

https://www.youtube.com/watch?v=wRM7vTrIIis
https://www.youtube.com/watch?v=SNuZ4OE6vCk

 

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.