Interjú Kolos édesanyjával – 1. rész. A másfél éves kisfiú „mesélt” nekünk családjáról, az időjárásról, no meg persze a kedvenc járműveiről

Kolos édesanyjával készítettem egy interjút, aki kisfiával 1 éve jelel.  Alább olvashatjátok az első kérdésekre adott válaszait.

  1. Mikor és hogyan ismerkedtetek meg a babajelbeszéd módszerével?

Négy éve, amikor az első kisfiam, Zalán megszületett az interneten olvastam a babajelelésről, és kíváncsivá tett, hogy tényleg működhet-e. Megvettem a Babajelek című könyvet, és a kisfiam 6 hónapos korában elkezdtem szorgalmasan mutatni neki a jeleket. Nem sok jelet tanultunk meg végül, mert ő nagyon korán elkezdett beszélni: a mutogatás mellé hamar mondta a szót is. Viszont amit megtanult lelkesen használta később is, csak éppen ki is mondta. 

  1. Mikor kezdtétek el mutatni a jeleket Kolosnak? Hogyan fogadta? Mikor jelelt vissza először?

A második kisfiamnak, Kolosnak is 6 hónapos korában kezdtem el tanítgatni a jeleket, főként az étkezés kapcsán, míg végül 9 hónapos korában mutatta először, hogy kér ˝még”. Aztán szépen fokozatosan jött a többi: állatok, járművek, érzelmek. Hogyan fogadta? Mostanra úgy tűnik, hogy nagyon megszerette a jeleket. Amelyik szóra nincsen jele, azt próbálja kimondani, amelyiket viszont tudja, azt egyből mutatja.

blog bejegyzés elején lévő képen Kolos éppen a sajnálom jelét mutatja – ökölbe szorított kézzel a mellkason köröz, alább pedig a szomorú jeléről készült képet láthatod:

szomoru_UJ

Mivel több videót és képet is kaptunk, ezért összesen 3 blog bejegyzés is készülhetett az anyagokból. A videók kapcsán az anyuka elmondta, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve kezdte el jeleltetni kisfiát, nem szokásuk ilyen formában kikérdezni a kicsit, Kolos viszont meglepően nagy lelkesedéssel tett eleget a kérésnek.

következő alkalommal megtudhatjátok, hogy mit válaszolt az édesanya az alábbi kérdésekre, és megnézhetitek, hogy Kolos a babajelek segítségével hogyan „mesél” kedvenc állatairól.

Milyen véleménnyel volt a környezetetek? Hogyan fogadták azt, hogy Ti ezzel az új módszerrel kommunikáltok a kicsivel? Melyek a kedvenc jelei Kolosnak?

Köszönjük, hogy elolvastad a fenti bejegyzést, és ha tetszett, akkor ajánld ismerőseidnek is, az alábbi képen Kolos is megköszöni – köszönöm jele: a kéz ujjhegyeivel érintjük az állat, majd előre és a testtől elfelé, kissé lefelé lendítjük a kezet – ezt Neked.

koszonom_UJ

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.