Hinta-palinta 3. rész

Annyi videó összegyűlt a hintázást illetően, hogy végül úgy döntöttem, hogy legyen egy harmadik rész is a témában. Ebben a bejegyzésben arról olvashattok, hogy hogyan hat a hintázás a babára. Szerintem sok szülő hallott már arról, hogy a hintázás fejleszti az egyensúly érzéket, de nézzük meg, hogy konkrétan milyen hatásokkal jár, ha rendszeresen hintáztatjuk gyermekünket.

Pszichológiai hatás
Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba nagyon kedveli. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően megnyugszanak. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

Egyensúlyzavarok kiküszöbölése
A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. …A fejlődést a test állandó egyensúlykeresése eredményezi a hintázás közben, ami bizonyos izmok feszüléséből és ezzel egy időben más izmok lazításából áll.

Helytállás az iskolában: írási, olvasási és figyelemzavarok megelőzése
A kutatások alátámasztják, hogy akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, azok könnyebben tanulnak meg írni és olvasni. Jobban tartják a sor irányt és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése. Ennek oka, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat.

Hintázás korhatára
A hintázást felnőttkorban sem feltétlenül érdemes abbahagyni. … Egy óra hintázással átlagosan 200 kalóriát lehet elégetni, ráadásul mentálisan és lelkileg is felfrissít, … akár már 20 perc alatt az egész testet átmozgatja.”

Az első bejegyzésben összegyűjtöttem neked a fellelhető hintáztatós dalocskákat, a másodikban pedig praktikus babajelbeszédes tanácsokat olvashatsz. Most pedig lássuk a harmadik hintázós videót:

A fenti idézet forrása:
http://www.hintazz.hu/informaciok/6-a-hintazas-megdobbento-elettani-hatasai

 

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.