Kérek még!

A még jele az egyik legnépszerűbb jel a babák körében. Gondolom, hogy ennek okait nem kell különösebben részleteznem. Leggyakrabban az étkezések alkalmával szoktuk használni. Anya kérdezi:

– Eleget ettél már? Kérsz még?
Számtalanszor feltesszük ezt a kérdést babánknak. Az a gyermek, aki már tudja a nem szót, ilyenkor általában hevesen elkezd tiltakozni:

– Nem, nem, neeeem!
A mi esetünkben is ez történt, azonban ezzel volt egy kis probléma. Iza sokszor akkor is nemet mondott, amikor igent gondolt. Ilyenkor a jeleket hívtuk segítségül, melyekkel már egyértelműben ki tudta fejezni, hogy kér-e még az adott ételből, vagy sem.

Előfordult olyan is, hogy egy boltba bemenve meglátta a zöldségeket (egy alkalommal elég volt egy zöldséges plakát is), és hevesen jelezte a kérek még jelével, hogy anya tegyen be a kosárba egy-két finom falatot, és volt amikor egy túl hamar abbahagyott szopizás alkalmával használtuk a kérem még jelét. Az éhséget egyébként cuppogással jelöltük, erről itt olvashatsz (és nézheted meg az erről készült videót) bővebben.

Babajelbeszed_Meg_20141021_174258

A másik gyakori eset a kérek még használatára, amikor a baba kiszemel egy érdekes tárgyat a környezetéből, nem éri el (lehet, hogy az előző pillanatban dobta le a földre…), de meg szeretné fogni. Ekkor kicsi kezeivel jelzi, hogy:
– Anya, add ide nekem azt a (mondjuk) virágot!

Fontosnak tartom elmondani, hogy ezt a jelet egyébként úgy oktatják, hogy a két kéz ujjhegyei érnek össze többször egymás után, viszont Izabella úgy képezte a még jelét, hogy egyik ujját a másik keze tenyerének a közepébe helyezte, majd megismételte a mozdulatot. Itt megnézheted pontosan hogyan is képeztük ezt a jelet:

Volt példa rá, hogy nem volt elég az orrporszívózás, és ezt jeleztük a még jelével, és volt, amikor ezzel a jellel mutatta Iza, hogy melyik irányba szeretné, hogy toljam a babakocsit a parkban. A fenti esetek jól példázzák, hogy egyetlen egy jel milyen sok szituációban nyújthat segítséget.

Egy alkalommal arra lettem figyelmes, hogy Iza nem az ujjával, hanem egy játék kártyájával mutatta a még jelét a másik tenyere közepén. Gondoljunk bele, hogy milyen kreatív megoldás ez egy játékába éppen belefeledkező kisbabától!

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.