Legfőbb tanítóm 1. rész

Anya: Aki a pici babájával nekilát jelelni, az tapasztalni fogja, hogy különösen az elején minden segítség jól jön. Elsőként általában az édesanyák szoktak nekilátni a módszer elsajátításának, az apukák rendszerint a gyermek visszajelelését követően válnak lelkes követőkké. Aki(k) még nagyon sokat tud(nak) segíteni, az(ok) a nagyobb testvér(ek). Mi is sokat köszönhetünk Rebekának, aki hihetetlen odaadással, és türelemmel magyarázta az újabb és újabb babajeleket Izabellának, az elején még olykor-olykor engem is kijavított, hogy „anya, ezt a jelet múltkor nem így mutattad!”
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a testvérek között minél nagyobb legyen az összhang, akinek már adatott legalább két gyerkőc, az tudja, hogy ez egy igen nehéz feladat. Segíthet, ha beleképzeljük magunkat a másik helyébe, ezért most Izabella szemszögéből szólnék pár szót, hogy a kezdetek kezdetén (gondolván, hogy az első benyomás ebben az esetben is különös fontossággal bír) hogyan élhette meg azt, hogy van egy testvére.

Babajelbeszed_Babajelek_Testver_DSC_0377j

Izabella: Visszagondolva már pocaklakóként megismerkedtem Rebekával, jobban mondva a hangjával . („A halláshoz szükséges szervek a 15-20. terhességi hétre alakulnak ki és válnak képessé zajok felismerésére.”)(1) Hallottam, ahogy anyához szól, ahogy beszélget a játszótéren a barátaival, de volt olyan is, hogy üzenetet küldött nekem a pocakon keresztül. Ilyeneket, hogy „már nagyon várom, hogy kibújjál” ill. „én nem foglak visszaküldeni sem a dzsungel távoli sarkába, sem pedig anya hasába” – az előző gondolat egy kicsi elefántról szóló mesekönyvből származik, aki eleinte nem nagyon szívlelte a testvérkéjét. Aztán miután kibújtam a pocakból, egy kis ajándékkal (egy klassz nyomda készlettel) kedveskedtem Rebekának, aminek nagyon örült.
A legjobban azt szerettem, amikor énekelt nekem, ezt az alábbi videón meg is tudjátok nézni:

Anya: Ha Rebeka és Iza összevesznek valamin, akkor a babajeleken túl van egy kitűnő könyv, amit segítségül szoktam hívni, ez pedig a Testvérek féltékenység nélkül (2) címet viseli. Nemrégiben volt szerencsém Skita Erikától (Beszélj úgy, hogy érdekelje… és a Testvérek féltékenység nélkül tréningek hazai hivatalos képviselője és licenctulajdonosa) a témában egy kiváló előadást hallgatni, amely úgy vélem, hogy sokakat elgondolkodtatott.

A következő részből kiderül majd, hogy mely jeleknek veheted a legnagyobb hasznát testvérek közötti konfliktus esetén.

(1) Kyra Karmiloff & Annette Karmiloff-Smith PhD: Amit a baba kérdezne – ha beszélni tudna, Hajja & Fiai Könyvkiadó Kft. 2006. 15.o.
(2) Adele Faber, Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül – Gyakorlati tanácsok testvérek neveléséhez, Reneszánsz Kiadó, 2012.

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.