Szállj el kismadár!

Minket, felnőtteket már nem tölt el túl nagy izgalommal, ha meglátunk egy-egy cicát, kutyát, vagy madarat az utcán. De gondoljunk csak bele, hogy a kicsi gyermek számára ez mekkora élmény. Már a napi séta során sokféle állattal találkozhat, nem beszélve egy-egy állatkerti sétáról. Ami igazán izgalmassá teszi ezeket a teremtményeket, az az, hogy a tárgyakkal, növényekkel ellentétben ők mozognak is, sőt, egyiket-másikat akár meg is lehet simogatni. Ha már az állatoknál tartunk, a korábbi bejegyzések között volt már szó macikról, majmokról, sőt ide kattintva megnézhetitek, hogy egy Kolos nevezetű, másfél éves kisfiú milyen állat jeleket ismer.
A napi séta ideje alatt sokszor fordul elő, hogy a kicsik madarat hessegetnek. Minden totyogó szereti ezt a játékot, sőt még a nagyobbak is előszeretettel vesznek üldözőbe egy-egy kis jószágot. Az alábbi képen épp a legnagyobbik (három gyermek után már ez a titulus dukál az elsőszülöttnek) gyerkőcöt, Rebekát láthatod, ahogy éppen eteti a galambokat.

Babajelek_Babajelbeszed_20140827_122711

A jeltanulás első időszakában nem feltétlenül a jelnyelvi jeleket tanítottam, hanem sokszor saját magam által kitaláltakat. A madár esetében is ez történt, ahol a jel a mindkét karral való csapkodás oldal irányba, mintha repülnénk. Ha a hivatalos jelnyelvi jelre vagyunk kíváncsiak, akkor pedig a száj előtt kell csőrt formázni egyenes mutató és a hüvelykujjal, és ki kell nyitni, majd be kell zárni a két ujjat (csőrt).
Izabella már korán mutatta a madár jelét, 9 hónapos volt, amikor először láthattuk ezt tőle. Mai napig nagyokat lót-fut a parkokban, ha meglát egy-egy galambot, nézd csak meg az alábbi videón, és közben megtudhatod, hogy ő hogyan jelelte a madarat.

Szólj hozzá elsőként!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.